سفارش تبلیغ
صبا ویژن
امیر المومنین اسوه وحدت ( بخش ششم ) - ابوتراب

بنده گناه می کند، پس دانشی را که پیشتر می دانسته، از یاد می برد . [پیامبر خدا صلی الله علیه و آله]

مطالب زیر توسط      نوشته شده است!

امیر المومنین اسوه وحدت ( بخش ششم )

چرا کسى همانند آنان در سایر خاندانها نبود؟

خواننده حق دارد که بگوید : تا این جا فهمیدیم که هیچ تناقضى - بین امتیاز خاندان پیامبر و آن اصلى که مى‏گوید گرامى‏ترین مردم نزد خدا پرهیزگارترین آنهاست - وجود ندارد ، زیرا که تماز آنان کاشف از این حقیقت است که ایشان در بالاترین درجه‏هاى تقوا بودند . و لذا این تمایز نه از نوع تمایز حکومت اشرافى بوده است ، نه اجر عمل دیگران براى ایشان و نه پاداش عملى که خارج از توان و بیرون از اختیارشان بوده است که همان خویشاوندى با پیامبر (ص) باشد . این گرامى داشت آنهاست که با اعمال پسندیده خود و با حرکت در خط شخص پیامبر شایستگى آن را یافته‏اند .

همه اینها را فهمیدیم ولى این حق را داریم که بپرسیم : چگونه پیش آمد که این پرهیزگاران ممتاز ، تنها در میان خانواده پیامبر (ص) یافت‏شدند و در دیگر خانواده‏هاى عرب یا در نژادهاى غیر عرب ظهور نکردند ؟

در تاریخ نبوتها تازگى نداشته است .

پاسخ ما بر این پرسش این است که آنچه اتفاق افتاده است در تاریخ نبوتها مطلب تازه‏اى نیست ‏بلکه به عکس تاریخ نبوت به شهادت قرآن سرشار از این گونه رویدادها است ، خداوند هارون را با برادرش موسى کلیم الله ، در رسالت‏ شریک قرار داد و هیچ کس از مردم بنى اسرائیل و دیگران را در رسالت ‏با او شریک نساخت دستیابى به این مقام شامخ هم ، به دلیل شایستگى شخص هارون بود و هم براى استجابت دعاى برادرش کلیم الله : « براى من از خاندانم وزیرى - برادرم هارون را - قرار ده ، بدان وسیله پشتم را قوى گردان ، و او را در کار من انباز کن تا تو را بیشتر تسبیح گوییم و فراوان یاد کنیم که تو خود به حال ما بینایى . فرمود : اى موسى ! آنچه خواستى به تو داده شد » (19) .

ابراهیم (ع) پروردگارش را خواند و از او خواست که از میان فرزندانش رهبرانى براى مردم قرار دهد ، پس خداوند دعاى او را مستجاب کرد و به او وعده داد که از بین فرزندان صالح او امامانى قرار دهد ، بدون این که هیچ فردى از فرزندان او که به خود یا به دیگران ستم روا داشته‏اند به آن مقام والا برسند : « و هنگامى که پروردگارش ابراهیم را با کلماتى آزمود ، پس به پایان رسانید آنها را ، فرمود : من تو را امام براى مردم گردانیدم ، ابراهیم گفت : و از فرزندانم ؟ گفت : عهد من به ستمکاران نمى‏رسد » (20) . و قرآن جاى دیگر به استجابت دعاى ابراهیم تصریح کرده است ، به این ترتیب که در میان فرزندان او نبوت و کتاب را قرار داده است : « اسحاق و یعقوب را به او مرحمت کردیم و در میان نسل او نبوت و کتاب را قرار دادیم و اجر او را در دنیا دادیم و البته که او در آخرت از شایستگان است ‏» (21) .

و خداوند ، خاندان ابراهیم و خاندان عمران را برگزید و آنان را بر جهانیان برترى داد : « همانا خداوند آدم ، نوح ، خاندان ابراهیم و خاندان عمران را بر جهانیان - فرزندان بعضى را بر بعضى – برگزید ، و خدا شنوا و داناست ‏» (22) .

زکریا پروردگارش را خواند و از او صلاح فرزندانش را درخواست کرد ، خداوند دعاى او را مستجاب فرمود و فرشتگان ، آن را به وى مژده دادند : « در آنجا زکریا پروردگارش را خواند ، گفت پروردگارا به من از جانب خود فرزندى پاک مرحمت فرما ، بدرستى که تو شنونده دعایى ، پس فرشتگان او را - در حالى که میان محراب ایستاده نماز مى‏خواند - ندا دادند : خداوند تو را به وجود یحیى مژده مى‏دهد در حالى که تصدیق کننده کلمه‏اى از خدا ، سرور ، بازدارنده نفس از شهوات و پیامبرى از شایستگان است ‏» (23) . این آیات و شمار دیگرى غیر از اینها به روشنى دلالت دارند بر این که نبوتهاى پیشین در این مسیر حرکت کرده‏اند و از اولاد پیامبران سابق و خویشاوندان ایشان - کسانى که در رفتارشان همانند آنان بودند -  وجود داشته‏اند و در مسیر اینان حرکت کرده‏اند و به درجات تقوا رسیده‏اند و بدان وسیله استحقاق به دوش کشیدن بار رسالت را یافته‏اند و خداوند آنان را بر دیگر جهانیان برگزیده است .

تفسیر مطلب آن که خداوند از خود ایشان و یا از فرزندانشان افراد ممتازى را آفریده است : یا براى استجابت دعاهاى این پیامبران و یا به عنوان پاداشى جهت تلاش آنان در راه نشر دین و اعلاى کلمة الله .

در این صورت ، غیر طبیعى نیست که در میان خاندان پیامبر، این چنین نخبگانى از پرهیزگاران وجود داشته باشند ، بلکه هنگامى غیر طبیعى خواهد بود که در میان اهل بیت پیامبر (ص) شاخصهاى هدایت وجود نداشته باشند تا به بالاترین مراتب تقوا برسند . حضرت محمد (ص) گرامى‏ترین پیامبران خدا و محبوب‏ترین آنان نزد خداست ، پس اگر خداوند ،  ابراهیم ، نوح ، زکریا و دیگران را گرامى داشته است‏ به این ترتیب که در میان فرزندان صالح آنان کسانى را آفریده است که استحقاق آن را داشته‏اند تا خداوند آنان را بر جهانیان برگزیند .

پس چرا خداوند خاتم پیامبران و عزیزترین رسولانش را گرامى ندارد تا رهبران لایق را در میان فرزندان او بیافریند ؟ هر گاه خداوند موسى را با برگزیدن وزیرى از خاندانش گرامى داشته است و برادرش را شریک رسالت او کرده است ، چرا محمد (ص) را با برگزیدن وزیرى از میان اهل بیتش گرامى ندارد تا جز نبوت - که هیچ پیامبرى پس از او نیست - از هر جهت همچون هارون نسبت‏ به موسى باشد ؟

پیامبر خدا در شب زفاف فاطمه براى على دعا کرد ، در همان حال از آبى که خود نوشیده بود به روى آنان مى‏پاشید و از خداوند درخواست مى‏کرد تا آنان و فرزندانشان را از شر شیطان ملعون نگهدارد (24) .

و حاکم روایت کرده است که پیامبر عبایى را روى على ، فاطمه و حسنین ‏انداخت‏ سپس فرمود : « پروردگارا اینان اهل بیت منند ، پس بر محمد و خاندان محمد درود فرست . » و خداوند بزرگ این آیه را نازل کرد : « محققا اراده خداوند تعلق گرفته است تا از شما خانواده ، پلیدى را برطرف کند و شما را در حد اعلاى طهارت ، پاک دارد » (25) .

و چه سزاوار است ‏حضرت محمد (ص) بر اینکه در مقابل انجام رسالت ‏به استجابت دعا درباره خانواده‏اش پاداش داده شود . در حقیقت این امرى طبیعى است‏ به همان دلیل است که مى‏بینیم رسول خدا على (ع) را به برادرى خود برمى‏گزیند و سپس مى‏گوید : « تو نسبت ‏به من به منزله هارونى نسبت‏ به موسى جز این که هیچ پیامبرى بعد از من نخواهد بود » . او فضیلت تمام خاندانش را - که مبرا از پلیدى‏اند - به این ترتیب اعلان مى‏کند که مسلمانان را مامور مى‏سازد - در حالى که صادق است و هرگز از روى هوا سخن نمى‏گوید - تا همان گونه که بر او درود مى‏فرستند بر خاندانش نیز درود فرستند و به این فرمان خدا پاسخ دهند که : « اى کسانى که ایمان دارید ، بر او درود فرستید و سلام مخصوص دهید.»

و قرآن ، خود به صراحت مى‏گوید ; از جمله اصول اسلامى ، محبت‏به خاندان رسول الله است . خداوند به پیامبرش دستور داده تا از مسلمانان در برابر انجام رسالت‏خود پاداش بخواهد و این پاداش ، همان محبت و دوستى ایشان نسبت ‏به خاندان او باشد : « آن همان چیزى است که خداوند بندگانش را بشارت مى‏دهد ، آنان که ایمان آورده‏اند و کارهاى شایسته کرده‏اند ، بگو ; از شما بر انجام رسالت اجرى نمى‏خواهم ، به جز دوستى با خویشاوندان ، و هر کس نیکى کسب کند ، ما برایش بر آن نیکى مى‏افزاییم ، همانا خداوند بخشنده پاداش دهنده است‏ » (26) .

حاکم در مستدرک به سند خود از على بن حسین (ع) نقل کرده است که حسن بن على فرمود : « و من از آن خاندانم که خداوند دوستى و مودت آنان را بر هر مسلمانى ‏واجب شمرده است ، و خداوند بزرگ به پیامبرش فرموده است : بگو از شما در برابر انجام رسالت مزدى نمى‏خواهم ، مگر مودت به خویشاوندانم و هر که کسب نیکى کند ، ما در آن نیکى برایش مى‏افزاییم . پس کسب نیکى ، دوستى ما خانواده است ‏» (27) .

خداوند در این آیه پیامبرش را مامور کرده است تا به مسلمانان بگوید : او از ایشان اجر و مزدى براى رسالت نمى‏خواهد بجز مودت ایشان بر خویشاوندان او ( و خویشاوندان او همان خاندان اویند ) . و این سخن چنین نیست که محبت پیامبر را نسبت‏ به خانواده‏اش پاسخى به نداى غریزه بشرى داند از باب این که هر انسانى بر محبت‏ خویشاوندان خود آفریده شده است ; چه پیامبر بالاتر از آن است که خاندانش را بر دیگر مردم فضیلت‏ بخشد و آنان را مشمول محبت‏ خاص خود گرداند ، در حالى که دیگران به خدا نزدیکتر از ایشان باشند . و اگر چنین باشد ،  انگیزه ، انگیزه خود خواهى خواهد بود ، و اگر چنین انگیزه‏اى در میان بود هر آینه خداوند او را مامور نمى‏کرد تا اجر خود را بر انجام رسالت ، محبت‏ بر خاندانش قرار دهد ، چه میان خدا و هیچ یک از بندگانش قرابتى وجود ندارد ! و خداوند خاندان پیامبر را متمایز نمى‏کرد و به پیامبرش دستور نمى‏داد تا از مسلمانان محبت‏ به آنان را بطلبد مگر از آن جهت که ایشان در بالاترین مراتب تقوا بودند و محبت آنان موجب قرب به خداست و پیروى از ایشان رهنمون به سوى حق است .

پى‏نوشتها :

1- « الطبقات الکبرى ‏» ابن سعد ج 3 ص 321 ، و گروهى از مورخان نیز نقل کرده‏اند .2- بخارى در جزء ششم از صحیح خود ( در کتاب تفسیر- در تفسیر سوره احزاب ) ص 151 و مسلم در جزء چهارم ( در مورد درود فرستادن بر پیامبر پس از تشهد ) ص 136 این مطلب را روایت کرده‏اند ، شماره حدیث در سنن ترمذى 483 ، در سنن ابن ماجه 904 است . و نسایى در صحیح خود جلد 3 ص 48 آن را نقل کرده است . 3- صحیح بخارى ج 6 ص 151 . و نسائى در جزء سوم از صحیح خود ص 49 از ابو سعید ، قریب به آن مطلب را نقل کرده است . 4- صحیح مسلم ج 4 ص 125 . 5- صحیح نسایى ج 3 ص 48 . 6- سنن ابن ماجه ج 1 ص 293-294 . شماره حدیث 906 .  7- سیره ابن هشام ، جزء دوم ص 412 .  8- سوره لقمان (31) آیه 33 .   9- سوره فاطر (35) آیه 19.   10- سوره مسد (11) .   11- حاکم : صحیح مستدرک ، ج 3 ، ص 226.      12- سنن ابن ماجه - حدیث 145 .    13- ابن ماجه در سنن خود ، حدیث 143 .   14- سنن ابن ماجه ، حدیث 121.    15- جزء پنجم از صحیح بخارى (باب فضائل على) ، ص 24 .     16- همان کتاب ص 25 در باب فضایل خویشان پیامبر .    17- سنن ابن ماجه - حدیث 143 .     18- حاکم ، سند روایت را به ابى ذر رسانده است . جزء سوم از مستدرک ص 151 .   19- سوره طه ، آیه 29 تا 36 .    20- سوره بقره ، آیه 124 .   21- سوره عنکبوت آیه 27 .   22- سوره آل عمران ، آیه 33 -34 .   23- آل عمران (3) آیه 38-39 .  24- « ریاض النضرة ‏» از حافظ محب طبرى (چاپخانه اتحاد مصر جلد 2 ص 180) و احمد در « مناقب‏ » آن را آورده است . و متقى در «کنز العمال ‏» ج 7 ص 113 نقل کرده و گفته است که ابن جریر و هیثمى در مجمع خود ج 9 ص 209 روایت کرده و گفته است طبرانى و ابن حجر در صواعق خود (ص 84) نقل کرده‏اند ، و او گفته است : ابو حاتم سند آن را استخراج کرده است . همه اینها را فیروز آبادى در کتاب خود « فضائل الخمسة من الصحاح الستة ‏» ج 2 ص 143 چاپ سوم آورده است .    25- مستدرک ج 3 ، ص 128.    26- سوره شورى ، آیه 23 سوره مکى است ولى این آیه و دو آیه بعد ، مدنى هستند.   27- ج 3 ص 172 .

 

 


موضوعات یادداشت نظرات شما ()

سه شنبه 103 آذر 13

امروز:   37   بازدید

فهرست

[خـانه]

[شناسنامه]

[پست الکترونیــک]

[ورود به بخش مدیریت]

موضوعات وبلاگ

حضور و غیاب

یــــاهـو

لوگوی خودم

امیر المومنین اسوه وحدت ( بخش ششم ) - ابوتراب

جستجوی وبلاگ من

 :جستجو

با سرعتی بی‏نظیر و باورنکردنی
متن یادداشت‏ها و پیام‏ها را بکاوید!

لوگوی دوستان


لینک دوستان

بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی
استاد حسین انصاریان
ابوتراب
المنتظر ( فارسی , انگلیسی , اردو )
مجله خورشید مکه
مسجد جمکران
آیت الله خامنه ای
آیت الله فاضل لنکرانی
آیت الله مکارم شیرازی
آیت الله مصباح یزدی
امام خمینی
حوزه
سایت غدیر
شبکه امام رضا
شبکه عقاید ( قم )
شبکه فرهنگی هجر ( مخصوص مناظره )
شبکه قرآن
عاشورا
فدک
فقه اسلامی
مرکز جهانی اهل بیت
معرفی پایگاههای شیعه
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
خانه کتاب ایران
سازمان علمی تحقیقی ایران
کتابخانه کنگره ملی آمریکا
خبر گزاری جمهوری اسلامی
روزنامه ایران
روزنامه کیهان
روزنامه همشهری
روزنامه اطلاعات
صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران
مجله گل آقا
قریبستان

آوای آشنا

صدای خودم

اشتراک

 

آرشیو

خرداد 84

طراح قالب

www.parsiblog.com

تعداد   19179   بازدید


سفارش تبلیغ
صبا ویژن
سفارش تبلیغ
صبا ویژن
سلام ! به وبلاگ ابوتراب خوش آمدید ! امیدوارم از مطالبش استفاده کنین و ما رو از نظراتتون بی بهره نذارین ؛ ضمنا ما آماده پاسخ گویی به سوالاتی که احیانا در هنگام مطالعه مطالب براتون پیش میاد هستیم ؛ پس حتما بپرسین ؛ یا علی