امیر المؤمنین اسوه وحدت ( بخش دوم ) - ابوتراب

با حکیمان همنشین باش تا خودت کامل ونفست شریف و نادانی ات دور گردد . [امام علی علیه السلام]

مطالب زیر توسط      نوشته شده است!

امیر المؤمنین اسوه وحدت ( بخش دوم )

فصل اول

جایگاه خاندان پیامبر (ص) در پیوند با پیامبر (ص)

تمام مسلمانان هم بر دوست داشتن خویشان و فرزندان صالح پیامبر (ص) و بزرگداشت آنان ، اتفاق نظر دارند و هم در اعتقاد به قداست‏ خویشاوندان او که در زمان پیامبر (ص) مى‏زیستند . و معتقدند میان آن که مسلمانى ، پیامبرش را دوست‏بدارد ولى خویشان و فرزندان محبوب او را دوست نداشته باشد ، تناقض وجود دارد .

در حقیقت ‏بزرگان صحابه با دوستى خویشان شایسته پیامبر (ص) به خدا تقرب مى‏جستند ، حتى با دوستان کسانى که از خاندان ویژه آن حضرت هم نبودند . تاریخ زندگى خلیفه دوم خود گواه است که او در خشکسالى نماز باران مى‏خواند و پس از زارى به هنگام نیایش دست عباس بن عبد المطلب را مى‏گرفت و بلند مى‏کرد و مى‏گفت : « عموى پیامبرت را نزد تو شفیع آورده‏ایم تا خشکسالى را از ما بزدایى ، و با باران رحمتت ما را سیراب فرمایى . » و آن قدر نیایش کردند تا باران همه جا را سیراب کرد و آسمان روزها [از ابرها] پوشیده شد (1) .

خلیفه هنگامى به چنین کارى دست زد که بسیارى از اصحاب حاضر در نماز ، هم در اسلام آوردن و هم در هجرت کردن بر عباس پیشى داشتند . زیرا که عباس آخرین مهاجر پیش از فتح مکه بود . او هنگامى که پیامبر (ص) در راه مکه بود ، هجرت کرد ، عباس نه از پیکارگران بدر ، و نه از مبارزان نبرد احد است . بنابراین درباره فرزندان وخاندان ویژه پیامبر (ص) و کسى که پیش از دیگران اسلام آورده بود ، و بیش از همه آنها به پیامبر (ص) نزدیکتر بود ، و دردانش و آگاهى فزونتر و نبرد و فداکاریشان بیش از دیگران بود ، چه تصورى دارید ؟

رهبران مذاهب چهارگانه ، خاندان پیامبر را (ص) گرامى مى‏داشتند و با دوستى امامان (ع) از فرزندان وى ، به پیامبر (ص) تقرب مى‏جستند . امام مالک و امام ابو حنیفه با همه بزرگیشان امام جعفر صادق (ع) را بزرگ مى‏داشتند و از او کسب علم مى‏کردند و جرعه‏نوش دریاى دانش او بودند .

این موضعگیرى مثبت از سوى بزرگان اسلام در مقابل اعضاى خاندان فرخنده پیامبر (ص) برخاسته از تعالیم پیامبر (ص) و بلکه از قرآن مجید است ، و مورد تاکید قرار گرفته است . چرا که پیامبر (ص) به ما دستور داده است تا به هنگام درود فرستادن به او ، نام خاندانش را نیز همراه با نام خجسته ، وى بیاوریم . اکنون که انجام چنین کارى بر ما واجب است پس باید آنان را دوست‏بداریم و نیز از ایشان کسب معارف کنیم ، و در دلهایمان آنان را در مقامى پس از پیامبر (ص) و در جایگاهى نزدیک به او جاى دهیم.

البته خداوند بزرگ به ما امر فرموده است تا بر پیامبرش درود فرستیم و در کتاب حکیمش فرموده است :

« همانا خداوند و فرشتگانش بر پیامبر (ص) درود مى‏فرستند . اى کسانى که ایمان آورده‏اید شما هم درود و سلام مخصوص بر او بفرستید . » (سوره احزاب آیه 57) پس از نزول این آیه مسلمانان راجع به چگونگى درود فرستادن بر پیامبر، از آن حضرت پرسیدند . حضرت به آنان تعلیم داد چه چیزى را بگویند تا این واجب قرآنى را ادا کرده باشند . بخارى ، مسلم ، ترمذى ، ابن ماجه و نسایى از کعب بن عجره نقل کرده‏اند که او و جمعى دیگر از پیامبر خدا (ص) درخواست کردند به آنان بیاموزد که هنگام درود فرستادن به او چه بگویند ، پیامبر (ص) در جواب فرمود : « بگوئید : بار خدایا بر محمد و خاندان محمد درود فرست چنان که بر خاندان ابراهیم درود فرستادى ، براستى که توستوده بزرگوارى ، خداوندا ! بر محمد و خاندانش مبارک گردان چنان که بر خاندان ابراهیم مبارک گردانیدى ، همانا تو ستوده بزرگوارى ‏» (2) .

بخارى از ابو سعید خدرى روایت کرده است که پیامبر- در حالى که به درخواست کنندگان تعلیم مى‏داد که چگونه بر او درود فرستند ، فرمود : « بگویید : بار خدایا بر محمد (ص) بنده و فرستاده‏ات درود فرست چنان که بر خاندان ابراهیم درود فرستادى . و بر محمد و بر خاندان محمد مبارک گردان چنان که بر خاندان ابراهیم مبارک گردانیدى ‏» (3) .

مسلم از ابو مسعود انصارى روایت کرده است که پیامبر در مجلس سعد بن عباده در حالى که به او تعلیم مى‏داد که چگونه بر او درود فرستد ، فرمود : « بگویید : بر محمد و خاندان محمد درود فرست ، همان گونه که بر خاندان ابراهیم درود فرستادى ، و بر محمد و بر آل محمد مبارک گردان چنان که بر خاندان ابراهیم در میان جهانیان برکت دادى ، براستى تو ستوده بزرگوارى ‏» (4) .

نسایى از طلحه به دو طریق نقل کرده است که کسانى از پیامبر خواستند تا چگونگى درود فرستادن بر او را به آنان بیاموزد ، پیامبر در حال آموزش فرمود : « بگویید : بار خدایا بر محمد و بر خاندان محمد درود فرست چنان که بر ابراهیم و خاندان ابراهیم درود فرستادى ، براستى که تو ستوده بزرگوارى ، و بر محمد و بر خاندان او برکت ده همان گونه که بر ابراهیم و خاندان ابراهیم برکت دادى همانا تو ستوده و بزرگوارى‏ » (5) .

ابن ماجه از عبد الله بن مسعود روایت کرده است که پیوسته او به مسلمانان مى‏آموخت که‏ موقع درود بر پیامبر بگویند : « ... خداوندا ! بر محمد و بر خاندان محمد درود فرست چنان که بر ابراهیم و بر خاندان ابراهیم درود فرستادى که تو ستوده بزرگوارى . بار خدایا ! بر محمد و آل محمد مبارک گردان چنان که بر ابراهیم و خاندان ابراهیم مبارک گردانیدى براستى که تو ستوده بزرگوارى ‏» (6) .

این احادیث گواهى مى‏دهند که پیامبر مسلمانان را مامور کرده است تا هر گاه بر او درود مى‏فرستند بر خاندان او هم درود فرستند ، و این که درود فرستادن بر آنان متمم درود بر اوست . چه این درود فرستادن بر وى به هنگام اداى نمازهاى یومیه و یا خارج از نماز باشد . و مسلمانان ، پیوسته در نمازهاى یومیه‏شان بر خاندان پیامبر درود مى‏فرستاده‏اند چنان که بر خود پیامبر درود مى‏فرستاده‏اند.

هنگامى که پیامبر (ص) به پیروان خود دستور مى‏دهد تا بر خاندان او درود فرستند چنان که بر خود او درود مى‏فرستند . در حقیقت این دستور را از جانب خداى بزرگ صادر مى‏کند ، چه او پیامبرى است که از روى هوا سخن نمى‏گوید ، بویژه آنگاه که به مسلمانان امور دینى‏شان را مى‏آموزد.

زمانى که خدا و رسولش مسلمانان را مامور مى‏کنند تا بر خاندان محمد درود فرستند همان گونه که بر شخص محمد (ص) درود مى‏فرستند ، (و چه بسا که مسلمانان به هنگام سخن گفتن یا خطبه خواندن و یا نوشتن،صلوات مى‏فرستند .) به این خاندان شرافت ‏بخشیده و منزلت ایشان را از مقام همه مسلمانان بالاتر برده است و در رتبه‏اى بعد از رتبه پیامبر و نزدیکترین افراد به او در ارج و مقام قرار داده است.

 


موضوعات یادداشت نظرات شما ()

چهارشنبه 03 اسفند 1

امروز:   1   بازدید

فهرست

[خـانه]

[شناسنامه]

[پست الکترونیــک]

[ورود به بخش مدیریت]

موضوعات وبلاگ

حضور و غیاب

یــــاهـو

لوگوی خودم

امیر المؤمنین اسوه وحدت ( بخش دوم ) - ابوتراب

جستجوی وبلاگ من

 :جستجو

با سرعتی بی‏نظیر و باورنکردنی
متن یادداشت‏ها و پیام‏ها را بکاوید!

لوگوی دوستان


لینک دوستان

بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی
استاد حسین انصاریان
ابوتراب
المنتظر ( فارسی , انگلیسی , اردو )
مجله خورشید مکه
مسجد جمکران
آیت الله خامنه ای
آیت الله فاضل لنکرانی
آیت الله مکارم شیرازی
آیت الله مصباح یزدی
امام خمینی
حوزه
سایت غدیر
شبکه امام رضا
شبکه عقاید ( قم )
شبکه فرهنگی هجر ( مخصوص مناظره )
شبکه قرآن
عاشورا
فدک
فقه اسلامی
مرکز جهانی اهل بیت
معرفی پایگاههای شیعه
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
خانه کتاب ایران
سازمان علمی تحقیقی ایران
کتابخانه کنگره ملی آمریکا
خبر گزاری جمهوری اسلامی
روزنامه ایران
روزنامه کیهان
روزنامه همشهری
روزنامه اطلاعات
صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران
مجله گل آقا
قریبستان

آوای آشنا

صدای خودم

اشتراک

 

آرشیو

خرداد 84

طراح قالب

www.parsiblog.com

تعداد   19643   بازدید


سلام ! به وبلاگ ابوتراب خوش آمدید ! امیدوارم از مطالبش استفاده کنین و ما رو از نظراتتون بی بهره نذارین ؛ ضمنا ما آماده پاسخ گویی به سوالاتی که احیانا در هنگام مطالعه مطالب براتون پیش میاد هستیم ؛ پس حتما بپرسین ؛ یا علی